Medicijnen voorschrijven. Hoe is het zover gekomen?

Medicijnen voorschrijven. Hoe is het zover gekomen?

in Gezondheid 25 augustus 2018 07:30 16 Reacties 3,851 Bekeken

Dokters worden massaal nageschoold door reclamebureaus. Deze verplichte nascholing wordt betaald en bepaald door de farmaceutische industrie. Huisarts Hans van der Linde spreekt van een ongewenste situatie.

Uit een alarmerend rapport bleek dat de farmaceutische industrie nascholing van artsen gebruikt als marketinginstrument.

Dokters krijgen stof die voor 71 procent afkomstig is van de industrie. Daarnaast worden de nascholingen georganiseerd door reclamebureaus. Het gaat hier om een wereldwijd fenomeen.

Op grote schaal

Veel overbodige en onwenselijke medicijnen kunnen dankzij de nascholing alsnog aan de man worden gebracht.

Nieuwe medicijnen zijn bij gebrek aan langlopende onderzoeken altijd onbewezen veilig en onbewezen effectief.

Doordat onderwijs en wetenschappelijke bijeenkomsten voor marketing worden gebruikt, worden ze toch al snel op grote schaal voorgeschreven.

Ook in Nederland

Dat kostte de afgelopen decennia wereldwijd honderdduizenden mensen het leven.

Zo stierven er alleen al 47.000 mensen aan het in 2010 van de markt gehaalde antidiabeticum Avandia. Farmaceuten hadden er intussen vele miljarden aan verdiend.

Mede dankzij nascholing werd het medicijn ook in Nederland massaal voorgeschreven. En ook in ons land vielen er dus doden door Avandia.

Hoge prijs

Je kunt je afvragen hoe het zover is gekomen dat artsen massaal worden nageschoold door reclamebureaus met onderwijs dat gewoon medicijnreclame is.

Dat komt volgens Van der Linde deels door een gebrek aan toezicht, maar ook door een tekort aan onafhankelijke nascholing.

“Wie zijn bronnen van kennis en onderwijs uit handen geeft, betaalt daarvoor een hoge prijs aan dure en overbodige geneesmiddelen,” besluit hij.

 

Bron https://www.ninefornews.nl

Please follow and like us:

Leave a Comment